Montessori nedir? Çocuklar İçin 10 Montessori Ürün Önerisi

Yeni ebeveynler olanlar veya bu konuda yeni şeyler öğrenerek çocuklarının gelişimine katkıda bulunmayı sevenler için bu yazımızda özel bir konuyu anlatacağız; Montessori modeli. Çocuk yetiştirmek oldukça zorlu ve özveri gerektiren bir konudur. Çünkü çocuklar, aldığı eğitim ve görgünün üzerine kendi kişiliklerini inşa eder. Sağlıklı ve iyi bir çocukluk geçiren insan, kendisini bulma konusunda daha başarılı olacaktır. Öyleyse şimdi gelin “Montessori nedir ve faydaları nelerdir?” sorularının cevaplarına birlikte bakalım.

Teknolojinin hızla geliştiği, her şeyin çok hızlı değiştiği dünyamızda çocuk yetiştirmek için bilgiye ulaşmak oldukça kolay. Fakat bu kadar çok bilgi haliyle kafa karışıklığına neden olabiliyor. En doğru ve en iyiyi isteyen ebeveynler olarak araştırmalarınızı yapmalı ve çocuğunuza neyin iyi geleceğine karar vererek bu doğrultuda hareket etmelisiniz. Çocuk yetiştirmek için günümüzde birçok farklı eğitim modeli bulunmaktadır. Montessori modeli de bunlardan biri. Peki, tam olarak Montessori nedir? Biraz bu konuyu açalım.

Montessori Modeli Nedir?

Montessori nedir?
Her çocuk özeldir.

Montessori, her çocuğun ilgi alanları ve becerilerine uygun olacak şekilde eğitilmesi gerektiğini kabul eden özgür bir eğitim modelidir. Her çocuğun öğrenme hızı ve öğrenme seviyesi farklı olduğunu savunan model, çocuklara verilen eğitimin özel olarak hazırlanması gerektiğini belirtir. İsmini geliştiricisi olan Doktor Maria Montessori’den alan modeli kullanmak isteyenler, çocuk odasındaki ögeleri ve çocuğun oynadığı oyuncakları sisteme uygun şekilde seçmelidir. Aksi takdirde model başarısız olacaktır.

Eğitim sistemi çocuğu geniş bir özgürlük sağlar ve öğrenmesi gerekenleri oyunlar yardımıyla öğretir. Bu nedenle çocuk sıkılmaz ve eğitim her an devam eder. Geniş özgürlük alanının yanı sıra eğitim sistemi iki ana unsura oldukça önem verir; düzen ve hijyen. Çocukluk evresinde düzen ve hijyene alışan bireyin hayatı boyunca bu iki unsuru sürdüreceğine inanılır. Bu nedenle bu iki konuda disiplinli davranmak önemlidir.

Faydaları Nelerdir?

Montessori faydaları
Çocuklara mümkün olduğunca seçme şansı veren bu eğitim modelinde sorumluluk bilincinin oluşması ana hedeftir.

Düzen ve öz disiplin oluşturan çocuklar; araştırma, deneme, öğrenme ve hata yaparak bu hataları fark edebileceği özgür bir ortamda potansiyellerini keşfeder.

  • Bu eğitim sisteminde çocuklar kendi hızıyla gelişir. Yani zorlama ve performans belirleme sistemi yoktur. Bu durum çocuğun öğrenme ve çalışma isteğine olumlu olarak yansıyacaktır.
  • Öğrenme sürecinde sorumluluğun çocukta olması kendini güveni açısından oldukça önemlidir. Bu sayede disiplini içselleştirir.
  • Özgür olması yaratıcı ve üretken olmanın kapılarını açar. Ayrıca birey olarak problem çözme becerileri gelişir.
  • Özgür olarak yetişen çocuklar, duygularını daha rahat ve doğru şekilde ifade eder.
  • Çocukların psiko motor becerileri için özel olarak tasarlanan ürünlerle desteklenen sistem sayesinde eğlenirken öğrenme daha kolay olur.

Montessori Ürün Önerileri 

Yukarıda faydalarını ve nasıl bir sistem olduğunu anlattığımız Montessori modelini uygulamak istiyorsanız kullandığınız ekipmanları ve yaşam alanlarınızı buna göre düzenlemeniz gerekir. Çocuğunuza alacağınız ürünler ve odasında kullanacağı masa, sandalye, yatak gibi tüm gereçlerin doğal malzemeden üretilen sağlıklı ürünler olmasına özen göstermelisiniz.

1-) Montessori Yatak

Montessori yatak
Karyola, 90×190 iç yatak ölçüleri sunmaktadır.

Montessori eğitim sisteminde yaşam alanlarının bu sistem için uygun olması önemlidir. Sistem çocuğun kendi başına bir birey olarak yetişmesini amaçladığından bu alanda kullanılan Montessori yatak oldukça önemlidir. Bu yatakların amacı çocuğun başka kimseye ihtiyaç duymadan girip çıkabilmesi ve kendi başına uyku alışkanlığını edinmesidir. Ayrıca yataklar sağlık koşullarına ve çocuğunuzun gelişimine tamamen uygun ve doğal içeriğe sahiptir.


2-) Kitaplık

Montessori kitaplık
Kitaplık 90 cm yüksekliğe sahiptir.

Çocuk odasında kullanacağınız dekoratif eşyalar ve işlevsel özellikli mobilyaların sağlıklı olmasına özen göstermeniz bu sistemin bir parçasıdır. Özel olarak üretilen kitaplık, çevre ve çocuk sağlığına uygun malzemelerden üretilmiştir. Ayrıca çocukların ulaşabileceği, temizliğini kolaylıkla yapabileceği şekilde tasarlanmıştır.

3-) Öğrenme Kulesi

Montessori öğrenme kulesi
Öğrenme kulesinin taşıma kapasitesi maksimum 90 kg’dır. Kullanım yaş aralığı ise 18 aydan itibaren 5-6 yaşa kadar devam eder.

Montessori sisteminin en önemli konusu çocukların bir şeyleri kendi öğrenmesi ve keşfetmesi. Öğrenme kulesi tam olarak bu duruma yardımcı olmak için tasarlanan bir ürün. Siz masanızda çalışırken ya da mutfakta bir şeyler hazırlarken çocuğunuz kule üzerine çıkarak yanınızda durabilir ve size yardımcı olabilir. Ayrıca el ve yüz yıkama alışkanlığı kazanması içinde kuleyi kullanmasını sağlayabilirsiniz.

4-) Çalışma Masası

Çalışma masası
Çalışma masası, özel olarak çocukların ulaşabileceği boyutlarda tasarlanmıştır.

Çocuğunuzun görsel-sözel-sayısal zeka gelişimine desteklemek ve odak noktasını dağıtmamak için özel olarak tasarlanan çalışma masası, yaş aralığına göre boyutlandırılabilir. Çocuğunuz büyüdükçe masanın yüksekliğini bir üst seviyeye çıkarmanız yeterlidir.

5-) Duvar Rafı

duvar rafı
Duvar rafı nemli bezle silinerek temizlenebilir.

Eğitim sistemini tam olarak uygulanması için yaşam alanınızda yer alan tüm eşya ve raflar çocukların boyuna uygun olmalıdır. Bu nedenle doğal malzemeden üretilen duvar rafı, çocuğunuzun ulaşabileceği yüksekliğe göre duvara monte edilmelidir. Eğer üst bölümlere ulaşmada sorun yaşayacağını düşünüyorsanız öğrenme kulesi veya güvenlikli tabureleri yaşam alanlarınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz.

6-) Logaritmik Saat

Montessori saat
Saat rakamlarını aynı zamanda puzzle olarak oynayabilirsiniz.

Montessori eğitiminde çocukların bir şeyleri kendisinin keşfetmesi ve sindirerek öğrenmesi gerekir. Oyun oynayarak öğrenen çocuk, daha mutlu olacaktır. Bu durum düşünülerek tasarlanan ahşap logaritmik saat, sayı saymayı, saat kavramlarını, renkleri ve ritmik saymayı çocukların öğrenmesine yardımcı olur.

7-) Montessori Sebze Sepeti

Montessori sebze sepeti
Meyve sepeti isme özel ve istenilen renkte yapılmaktadır.

Tamamen doğal malzemeden üretilen sandık ve el örgüsü meyveler sayesinde çocuğunuz meyve-sebzeleri eğlenceli bir şekilde tanıyacak. Yumuşak yapısı sayesinde çocukların zarar görmesini engelleyen bu ürün, meyve ve sebzeler dışında renklerin de öğrenilmesi için oldukça idealdir. Ayrıca yıkanmasında bir sakınca yoktur.

8 -) Ahşap Bina Seti

ahşap bina seti
Oyun seti, çocukların zihinsel ve fiziksel yeteneğini destekler.

Ahşap bina seti ile eğlenceli saatler çocukları bekliyor. Oyun seti çocukların renk, boyut ve şekilleri öğrenmesini sağlar. Ayrıca kas gücü, el-göz koordinasyonu ve motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.

9-) Headu Montessori Bingo

Montessori bingo oyunu
Headu, çocukların parça bütün ilişkisi kurmalarına yardımcı olur.

Çocukların okuma ve yazmayı öğrenmesinin en eğlenceli yolu; Headu Montessori Bingo. Çocuklar, kartlara ve harflere dokunarak harfleri tanımış olur. Böylece zamanla kelimeleri bir araya getirmeyi öğrenirler. Oyunu birlikte oynamak için ise kartlar üzerindeki kelimeleri tamamlaya çalışın. Kelimeleri ilk tamamlayan oyunu kazanır.

10-) Mutfak Seti

mutfak seti
Oyun setinin yüksekliği 105 cm’dir. Çocukların ayakta rahatlıkla oynayabilmesi için ideal boyuttadır.

Mutfak oyun seti, çocukların çok seveceği ve odalarına renk katacak bir oyuncaktır. Tamamen doğal malzemeden üretilmiştir ve çocuk sağlığına zararlı herhangi bir madde içermez. Çocukların hayal güçlerinin gelişmesine, ince motor becerilerini kazanmasına, paylaşma ve bir arada kullanabilme yeteneklerinin güçlenmesine yardımcı olur.

Bonus: Portatif Ev

portatif ev
Oyun evi, çocukların algılama ve kavrama yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olur.

Mutfak seti önerisinden sonra son olarak özel tasarlanmış oyun evi önerisiyle listemizin sonuna geliyoruz. Çocukların arkadaşlarıyla ya da tek başlarına oynarken hayal güçlerini kullanmaları için teşvik eden oyun evi, özel olarak doğal malzemeden üretilmiştir.